Participació

L’espai de criança Ruka és un projecte autogestionat, és a dir, que requereix la implicació i participació de les famílies en diversos àmbits, com l’acompanyament i la presència física durant el procés de familiarització (o adaptació), l’aportació del menjar (esmorzar, dinar i berenar, tot i que de forma col·lectiva) i l’assistència a les reunions familiars.

Aquesta implicació de les famílies fa que cada nen i nena tingui vincles significatius amb els adults que formant part de l’espai de criança i es dóna una total confiança i seguretat. La idea és fer sentir tant a les i els petits, com als adults, com en una gran família.

Ruka és un espai viu, habitat per infants i persones que evolucionen, per això els espais i ambients es van renovant conforme avança la vida i el curs.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es disec3b1o-sin-tc3adtulo-9-1.jpg

Gestions com la del dinar es decidirà cada inici de curs amb les famílies que conformin el grup; i s’oferiran dues opcions. La primera és preparar el dinar per torns, cada dia una família cuina. Es procura cuinar i proporcionar menjar ecològic, de proximitat i de temporada. El menú variarà, essent adaptat en funció dels infants, les famílies i les necessitats concretes de cada grup i infant. Des de Ruka s’ofereixen idees i propostes de menús sans i equilibrats.

Les reunions pedagògiques són el punt de trobada entre les famílies i les acompanyants. És un espai per a tractar temes particulars com ara la resolució de conflictes, el procés  familiarització, el desenvolupament a tots nivells dels i les petites, processos emocionals, cognitius i socials, controls d’esfínters… etc.

Aquest espai no deixa de ser un espai de coneixement i diàleg, des del respecte i l’escolta, tant per als infants com per a mares, pares, acompanyants i altres membres de la comunitat.