Ben aviat… estrenem CASALET D’ESTIU!

Durant els mesos de juny i juliol, des de Ruka organitzem casals per infants de 0 a 3 anys. Per als infants és un espai de joc i de socialització que els posa en relació amb altres infants en un ambient segur, agradable i estimulant, on compartir, imaginar, crear, jugar i aprendre. Durant aquests dies es duran a terme activitats d’exploració, manipulació, joc lliure i a l’aire lliure, psicomotricitat i d’expressió artística i musical adaptades a cada edat i a les necessitats de cadascú i del grup.

També volem que sigui un punt de trobada per a les famílies, de relació i d’intercanvi per compartir amb altres famílies les seves inquietuds, en un moment vital especialment intens.    

L’HORARI principal on es desenvoluparan les activitats serà de 8:30h del matí a 16h de la tarda.

Per a reservar plaça o concretar detalls: contacta amb nosaltres a través de gmail a espai.ruka@gmail.com o bé via whatsapp al 665 19 82 53

* les places són limitades!

OBRIM PERÍODE DE MATRICULACIÓ

Atenció famílies!

Per a totes aquelles interessades en l’espai de criança,

en una criança respectuosa, coherent i amb consciència.

Per a totes les que cregueu que és important, sobre tot en la primera infància, un ambient familiar, tranquil i el més natural possible…

Nosaltres ja preparem el curs vinent per a engegar-lo ple d’energia i seguir creixent!

Per a visitar l’espai, formalitzar matrícula o sol·licitar reunió, posa’t en contacte amb nosaltres.

OBRADOR DE SORRA

Ja fa un temps que a Ruka, hem incorporat com a proposta de joc l’obrador de sorra, que ha sigut creat i impulsat per la Ute Strub, fisioterapeuta i membre de l’associació Pikler a Berlin. D’ella es diu, per exemple al blog http://ei-zeroseis.blogspot.com/ que “lleva consigo la pedagogía más esencial, sencilla y poderosa: la que observa al niño y le rodea de belleza mientras a su vez respeta su ritmo y dedica un momento de enorme calidad al cuidado y a los detalles: el cuidado es una oportunidad y considerando queel alma de un niño es muy sensible a lo que se hace con su cuerpo, Ute no la desperdicia”. 

Ens agrada tant a les grans com als infants ja que va més enllà de ser un simple joc, l’obrador de sorra es tracta d’un espai transmissor de cultura. Els estris, que són escollits per la bellesa i funcionalitat, cada continent o recipient aboca una acció o moviment concret, i connecten amb la pròpia cultura. La sorra a banda de ser un element sensorialment molt plaent, permet modelar, fer joc simbòlic i fer aprenentatges tant sensorials, com manipulatius, motrius i logicomatemàtics. I en realitat la llista d’aprenentatges seria molt llarga: relacions quantitatives o de massa (de volums), capacitat dels diferents recipients, de socialització amb els altres…

Quan hi juguen els infants és ben bé un obrador; hi ha múltiples possibilitats d’experimentació i manipulació a través de la sorra en un joc molt profund, que crea molta concentració i genera sensibilitat i delicadesa en un ambient de joc. Amb la sorra tot és possible.

 

🐚 i, així es veuen les estones d’obrador de sorra a Ruka:

Copia de The Colorsof Summer (1)

“L’infant té la necessitat profunda de jugar. L’interès per observar tot allò que l’envolta és inesgotable. Sent plaer al tocar, sentir, estrènyer, recollir, i llençar objectes.” – Eva Kálló

Copia de The Colorsof Summer

 

🌊🌊🌊🌊🌊 🌊🌊🌊  🌊

PROPERS ESDEVENIMENTS

Ens esperen uns mesos intensos… i per a que pugueu seguir-nos amb tot, us deixem un calendari amb els propers esdeveniments dels que participarem o organitzem.

Topic_ (8).jpg

Encara no ens coneixes?

Molt aviat obrim les portes de l’espai!

Acosta’t, pregunta’ns i prova!

 

Vols saber més sobre la dansa del ventre amb porteig? – Clica aquí per a veure el vídeo promocional

Heike Freire

Volíem parlar sobre ella. Psicòloga, autora de diversos llibres (Educar en verd, Idees per acostar als nens i nenes a la natura…), filòsofa i experta en innovació educativa, des que la hem descobert estem cada vegada més entusiasmades amb la seva visió. Directora de “Cuadernos de Pedagogía”, senyala sempre a la seva feina la importància del contacte dels infants amb la natura, pel desenvolupament harmònic dels i les més petites així com el joc lliure i a l’aire lliure.

La pedagogia verda de Heike Freire és un “enfocament educatiu basat en la confiança en la sabiduria innata amb la que cada ser viu està equipat”, que ha sigut assessora del Govern francès des del Institut d’Educació Permanent. “Els nens i les nenes tenen dins seu tot el que necessiten per a créixer plenament. El que necessiten en tot cas és un acompanyament conscient dels processos naturals del desenvolupament, autoconeixement i aprenentatge”.

Per a llegir entrevista: 

“Es posible cuidar y proteger a nuestros hijos permitiéndoles crecer”   🌱  🌱

Jugant amb LLUM i COLORS

Ja fa un temps que ens vam adonar que, de tant en tant, en una de les parets de Ruka s’escola un arc de Sant Martí. No és massa gran però sovint apareix durant les primeres hores del matí, i camina amb el pas del temps fins el sostre.

Des que van descobrir-lo les petites; prestant-li atenció i prenent consciència, és algo que els atreia molt. Llavors, vam començar a fixar-nos en els rajos de sol que s’esmunyien lentament pel terra i que avançaven fins omplir l’espai. Així va ser com vam crear un espai de joc lliure amb diferents materials, que permetés als infants meravellar-se amb els fenomens de la llum i l’efecte en els colors.

No és estranya aquesta fascinació dels i les petites per la llum i totes les possibilitats de jocs que ofereix, ja que al llarg de tota la història de la humanitat, s’ha donat aquesta cerca de la seva naturalesa i les seves propietats, així com la seva bellesa. A més, és un element natural que es troba en molts àmbits diferents; l’art, la ciència, la filosofia…

20181025_093239-e1543134346393.jpg

Quan passa per les mans dels infants, es inevitable que no es converteixi en experimentació des de l’espontaneïtat i la curiositat, un laboratori d’art i ciència; a l’estança, al carrer, al pati de casa… Creiem que l’actitud curiosa i la capacitat d’admiració davant de fets quotidians són la base de la creativitat, del llenguatge artístic i poètic. Per això vam decidir que havíem d’aprofitar aquesta experiència,

aprofitant qualsevol espurna d’interès!

 

 

 

Així que vam decidir jugar amb la llum i els colors! – Ja que el joc és una forma natural d’aprenentatge.- Vam jugar amb diferents materials, colors, amb les ombres, amb els nostres propis cossos… i encara seguim jugant i explorant!

 

 

Grup de lactància

Busques o formes part d’un grup de lactància i busqueu un lloc on reunir-vos?

grup de lactància (1)

Des de Ruka volem crear un espai favorable que sigui un punt de trobada i acompanyament per a famílies que es troben en aquesta etapa.

Sovint, la criança comporta molts canvis i aprendre molt sobre molts temes. Temps enrere les dones que tenien infants es reunien i compartien molt temps i coneixement, les veïnes, mares, tietes, amigues… eren una petita tribu que s’ajudava i es feia suport. Avui dia trobem infinitat d’informacions i corrents sovint contradictòries, i de vegades, és feixuc trobar un equilibri.

Per això, creiem necessaris més espais de compartir coneixement i maneres entre iguals. On debatre, posar en comú dubtes o estratègies pròpies i compartir informació i experiències relacionades amb la lactàcia i la criança dels i les pròpies filles. Que permetin a les famílies guanyar en confiança i seguretat. Perquè no hi ha ningú que conegui millor els seus fills que les seves mares i pares.

 

👉 Així doncs, si t’animes i vols rebre més informació escriu-nos a: espai.ruka@gmail.com

💬 (o bé per a facebook amb misstage privat!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els cent llenguatges dels infants

A continuació us deixem un poema de Loris Malaguzzi, pedagog de la corrent educativa italiana de Reggio Emilia. Va iniciar-se com a mestre al 1945 quan es va unir a un projecte autogestionat d’un grup de gent d’origen camperol i treballador que, en un petit poble rural prop de Reggio Emilia, va decidir construir i portar a terme una escola d’infantil per a nenes i nens.
Aquesta escola va ser financiada amb la venta d’un tanc alemany, nou cavalls i dos camions militars. Ell mateix explica que aquella, va ser la primera victòria de les dones després de la guerra, ja que va ser una decisió impulsada per elles.
Ens encanta perquè ens recorda la puresa i la diversitat de la infinitat de maneres que tenen els infants de viure i expressar-se.

 

Els cent llenguatges dels infants

“L’infant
és fet de cent.
L’infant té
cent llengües
cent mans
cent pensaments
cent maneres de pensar
de jugar i de parlar
cent sempre cent
formes d’escoltar
de sorprendre’s d’estimar
cent alegries
per cantar i comprendre
cent mons
per descobrir
per inventar
cent mons
per somiar.


L’infant té
cent llengües
(i encara cent cent cent)
però li’n roben noranta-nou.
L’escola i la cultura
li separen el cap del cos.

Li diuen:
que pensi sense mans
que actuï sense cap
que escolti i no parli
que comprengui sense joia
que estimi i se sorprengui
només per Pasqua i per Nadal.

Li diuen:
que descobreixi el món que ja existeix
i de cent li’n roben noranta-nou.

Li diuen:
que el joc i la feina
la realitat i la fantasia
la ciència i la imaginació
el cel i la terra
la raó i el somni
són coses que no van plegades. 
Li diuen en suma
que el cent no existeix.
L’infant diu:
però el cent existeix.”

 

 

 

El nostre jardí 🌳🌵🌲

El nostre jardí és al carrer. Tenim tot de camins pels que no hi passen cotxes sinó persones que hi passegen, de vegades acompanyades per gossos, de vegades passegen ocells que veiem des de Ruka… Sovint mentre fem els camins, trobem tresors com castanyes amb les seves pellofes puntxagudes pel passeig de l’avinguda Roma, ara també hi ha moltíssimes fulles seques i fruits que van caient dels arbres; plataners, lledoners, xiprers… Observem el cel, busquem cargols quan ha plogut, recollim pedres, les fulles, flors o fruits, trobant i observant mil formes i tota la varietat de colors i textures… posem en marxa tots els sentits per gaudir de sensacions i vivències.

 

 

 

 

El nostre pati són molts, tots els que ens envolten i en tenim bastants: el parc Cordelles , la plaça del Castanyer i jardinets d’herba, pedres o terra. Alguns tenen gronxadors, tobogans i altres estructures que enfilem. I d’altres són un gran llenç on fer camins, pastissos i tot el que sorgeix! 

 

 

 

 

Mínim un cop per setmana anem la masia Can Serra (que forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya) a visitar les oques i els ànecs, que no viuen massa lluny. I de tant en tant, fins i tot es deixen veure els conills, per on campen els galls i les gallines. Allà hi ha infinits racons per on jugar i també molts arbres diferents, alguns d’aquests fruiters que cuiden els jardiners i de segur us assegurem que els caquis són boníssims.

20181011_112142

20181011_1121421-e1539336110249.jpg

20190114_110102

La natura és plena de secrets, màgia i històries..! Els seus materials són infinitament rics i variats. Amb contacte amb ella i amb el seu coneixement, aprenem a estimar-la i a respectar-la.

 

Més natura, més creativitat!

🌾🌾  🍃 🍃  🍂   🍂    🍁🍁  🍁