Jugant amb LLUM i COLORS

Ja fa un temps que ens vam adonar que, de tant en tant, en una de les parets de Ruka s’escola un arc de Sant Martí. No és massa gran però sovint apareix durant les primeres hores del matí, i camina amb el pas del temps fins el sostre.

Des que van descobrir-lo les petites; prestant-li atenció i prenent consciència, és algo que els atreia molt. Llavors, vam començar a fixar-nos en els rajos de sol que s’esmunyien lentament pel terra i que avançaven fins omplir l’espai. Així va ser com vam crear un espai de joc lliure amb diferents materials, que permetés als infants meravellar-se amb els fenomens de la llum i l’efecte en els colors.

No és estranya aquesta fascinació dels i les petites per la llum i totes les possibilitats de jocs que ofereix, ja que al llarg de tota la història de la humanitat, s’ha donat aquesta cerca de la seva naturalesa i les seves propietats, així com la seva bellesa. A més, és un element natural que es troba en molts àmbits diferents; l’art, la ciència, la filosofia…

20181025_093239-e1543134346393.jpg

Quan passa per les mans dels infants, es inevitable que no es converteixi en experimentació des de l’espontaneïtat i la curiositat, un laboratori d’art i ciència; a l’estança, al carrer, al pati de casa… Creiem que l’actitud curiosa i la capacitat d’admiració davant de fets quotidians són la base de la creativitat, del llenguatge artístic i poètic. Per això vam decidir que havíem d’aprofitar aquesta experiència,

aprofitant qualsevol espurna d’interès!

 

 

 

Així que vam decidir jugar amb la llum i els colors! – Ja el joc és una forma natural d’aprenentatge.- Vam jugar amb diferents materials, colors, amb  les ombres, amb els nostres propis cossos… i encara seguim jugant i explorant!

 

 

Grup de lactància

Busques o formes part d’un grup de lactància i busqueu un lloc on reunir-vos?

grup de lactància (1)

Des de Ruka volem crear un espai favorable que sigui un punt de trobada i acompanyament per a famílies que es troben en aquesta etapa.

Sovint, la criança comporta molts canvis i aprendre molt sobre molts temes. Temps enrere les dones que tenien infants es reunien i compartien molt temps i coneixement, les veïnes, mares, tietes, amigues… eren una petita tribu que s’ajudava i es feia suport. Avui dia trobem infinitat d’informacions i corrents sovint contradictòries, i de vegades, és feixuc trobar un equilibri.

Per això, creiem necessaris més espais de compartir coneixement i maneres entre iguals. On debatre, posar en comú dubtes o estratègies pròpies i compartir informació i experiències relacionades amb la lactàcia i la criança dels i les pròpies filles. Que permetin a les famílies guanyar en confiança i seguretat. Perquè no hi ha ningú que conegui millor els seus fills que les seves mares i pares.

 

👉 Així doncs, si t’animes i vols rebre més informació escriu-nos a: espai.ruka@gmail.com

💬 (o bé per a facebook amb misstage privat!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els cent llenguatges dels infants

A continuació us deixem un poema de Loris Malaguzzi, pedagog de la corrent educativa italiana de Reggio Emilia. Va iniciar-se com a mestre al 1945 quan es va unir a un projecte autogestionat d’un grup de gent d’origen camperol i treballador que, en un petit poble rural prop de Reggio Emilia, va decidir construir i portar a terme una escola d’infantil per a nenes i nens.
Aquesta escola va ser financiada amb la venta d’un tanc alemany, nou cavalls i dos camions militars. Ell mateix explica que aquella, va ser la primera victòria de les dones després de la guerra, ja que va ser una decisió impulsada per elles.
Ens encanta perquè ens recorda la puresa i la diversitat de la infinitat de maneres que tenen els infants de viure i expressar-se.

 

Els cent llenguatges dels infants

“L’infant
és fet de cent.
L’infant té
cent llengües
cent mans
cent pensaments
cent maneres de pensar
de jugar i de parlar
cent sempre cent
formes d’escoltar
de sorprendre’s d’estimar
cent alegries
per cantar i comprendre
cent mons
per descobrir
per inventar
cent mons
per somiar.


L’infant té
cent llengües
(i encara cent cent cent)
però li’n roben noranta-nou.
L’escola i la cultura
li separen el cap del cos.

Li diuen:
que pensi sense mans
que actuï sense cap
que escolti i no parli
que comprengui sense joia
que estimi i se sorprengui
només per Pasqua i per Nadal.

Li diuen:
que descobreixi el món que ja existeix
i de cent li’n roben noranta-nou.

Li diuen:
que el joc i la feina
la realitat i la fantasia
la ciència i la imaginació
el cel i la terra
la raó i el somni
són coses que no van plegades. 
Li diuen en suma
que el cent no existeix.
L’infant diu:
però el cent existeix.”

 

 

 

El nostre jardí 🌳🌵🌲

El nostre jardí és al carrer. Tenim tot de camins pels que no hi passen cotxes sinó persones que hi passegen, de vegades acompanyades per gossos, de vegades passegen ocells que veiem des de Ruka… Sovint mentre fem els camins, trobem tresors com castanyes amb les seves pellofes puntxagudes pel passeig de l’avinguda Roma, ara també hi ha moltíssimes fulles seques i fruits que van caient dels arbres; plataners, lledoners, xiprers… Observem el cel, busquem cargols quan ha plogut, recollim pedres, les fulles, flors o fruits, trobant i observant mil formes i tota la varietat de colors i textures… posem en marxa tots els sentits per gaudir de sensacions i vivències.

El nostre pati són molts, tots els que ens envolten i en tenim bastants: el parc Cordelles , la plaça del Castanyer i jardinets d’herba, pedres o terra. Alguns tenen gronxadors, tobogans i altres estructures que enfilem. I d’altres són un gran llenç on fer camins, pastissos i tot el que sorgeix! 

De vegades anem la masia de Can Serra a visitar les oques i els ànecs, que no viuen massa lluny. I de tant en tant, fins i tot es deixen veure els conills, per on campen les gallines. Allà hi ha infinits racons per on jugar i també arbres, alguns fruiters que cuiden els jardiners i us assegurem que els caquis són boníssims.20181011_112142

20181011_1121421-e1539336110249.jpg

La natura és plena de secrets, màgia i històries..! Els seus materials són infinitament rics i variats. Amb contacte amb ella i amb el seu coneixement, aprenem a estimar-la i a respectar-la.

Més natura, més creativitat!

🌾🌾  🍃 🍃  🍂   🍂    🍁🍁  🍁

AMBIENTS D’APRENENTATGE

20180915_103833

Taula de llum – elements naturals de l’entorn

 

Aquesta setmana a Ruka ens hem inicitat amb activitats d’exploració i manipulació. És important sentir la necessitat d’explorar i aprendre, però sobretot, és essencial oferir als infants un pretext o espai on construir el seu propi aprenentatge.

Amb els ambients d’aprenentatge, pretenem crear un espai ple de provocacions amb la intenció d’alimentar la curiositat i necessitat d’aprenentatge, exploració i descoberta.

 

 

20180915_103908

Taula de llum – elements naturals de l’entorn

 

Els ambients de lliure circulació, per una banda fomenten l’autonomia i per altre, proporcionen el temps que necessiti cada infant per a aprendre; provant i jugant. D’aquesta manera, es respecten els diferents ritmes d’aprenentatge i interessos de cadascú.

 

20180915_103949

Taula d’experimentació – elements naturals de l’entorn

PROPERAMENT… PORTES OBERTES!

ATENCIÓ FAMÍLIES, amics, amigues, i simpatitzants del projecte perquè us anunciem que…

Dilluns 24 de setembre a les 19h, tornem a obrir les portes de l’espai de criança.

24 setembre (1)

● 19h – Presentació del espai i racons.
● 19:15h – Explicació del projecte, metodologia, organització i el dia a dia a l’espai de criança.

 

🌱 🌱 Ens il·lusiona compartir amb vosaltres i acompanyar-vos des del respecte, coherència, consciència i amor. 🍃


Si estàs interessat/da en assistir-hi i ja ho saps segur, demanem confirmar assistència previa via whatsapp al 665 198 253 o bé escrivint-nos al correu espai.ruka@gmail.com

Us hi esperem!

introducció… Documental L’impuls

Per totes aquelles persones que encara no ens coneixeu,

o les que heu escoltat parlar de Ruka, la seva peculiar pedagogia o bé la mirada de les seves acompanyants i voleu saber-ne més de primera mà…

us deixem un BREU VÍDEO on intentem acostar-vos el projecte!

Estem molt agraïdes a totes les persones que ens estan donant un cop de mà, il·lusió i energia per a que al setembre l’espai de criança sigui tota una realitat!

– Gràcies Clara i Oriol per aquest tastet! –

Camp de treball 30/6/2018

A continuació teniu un tastet del procés d’obres i la Jornada de camp de treball de dissabte passat a l’espai de criança!

webLocal1

 

IMG-20180630-WA0028

 

webLocal3

IMG-20180630-WA0028

Moltíssimes gràcies a totes i tots,

infinitament agraïdes i contentes de ser xarxa

 

Vols saber-ne més? T’esperem el 9 i 12 de juliol durant les Portes Obertes!

IMG-20180630-WA0010 (1)

“Tots som responsables de l’educació dels infants que es crien en el nostre entorn, i tots, cada un des del seu lloc en la societat, han de reprendre el seu paper i ensenyar a viure”. – J. A. Marina –